Actuele informatie omtrent COVID-19

Update 16-10-2020

Het Rughuis blijft ook onder de nieuwe maatregelen open voor de behandeling van aanhoudende pijnklachten aan uw rug, nek of bekken. Onze behandellocaties én behandelingen zijn aangepast om u in een veilige omgeving persoonlijk te woord te staan, maar ook een telefonisch consult blijft mogelijk.

We heten u graag welkom!

Het programma van Het Rughuis werkt!

De speciaal ontworpen behandeling voor chronische rugklachten heeft bij velen al tot positieve resultaten geleid.

Om het maximale uit de behandeling te halen richt de totaalaanpak van Het Rughuis zich op de mens als geheel.

Met hart en ziel de pijn te lijf

Het Rughuis is een gespecialiseerde (2e lijns) gezondheidszorg instelling. Het gaat met hart en ziel de pijn te lijf van mensen die lijden aan een complexe ernstige chronische rug-, bekken- en/of nekpijn stoornis. Het hanteert een gedragswetenschappelijke, individuele, intensieve en interdisciplinaire aanpak waar lichaam en geest hand in hand gaan. Daarom bestaat het team van behandelaren uit verschillende specialisten van diverse disciplines.

Bekijk hier onze informatie film

Ervaringen van Het Rughuis

Jos Chantrel

En toen kwam Het Rughuis op mijn pad.

Mijn naam is Jos Chantrel, jeugdarts en 69 jaar.. In 2011 ging ik met pensioen. Genieten ho maar. Buiten het feit, dat ik vreselijk terugverlangde naar mijn werk, kreeg ik in 2012 ondraaglijke pijn in linker schouder en arm. Daarna veel rugklachten resulterend in 2015 in een kanaalstenose L4, L5, S1?

Na deze operatie bleef er een messcherpe pijn in het linker been bestaan. Tot overmaat van ramp kreeg ik ook weer hielspoor. Het was niet uit te houden. Ik kreeg door mijn collegae artsen geduld," mee leren leven" en pijnstillers voorgeschreven met als gevolg maagklachten. Het zitten ging moeilijk, maar ook het lopen was erg pijnlijk.

Ik zag het niet meer zitten en leek volkomen de weg kwijt te raken. Ik begon te vechten tegen mijn eigen lichaam en werd kwaad op al die spieren, waarvan ik de Latijnse namen 45 jaar geleden uit mijn hoofd had geleerd. Het was een gemene strijd, die ik fysiek en mentaal begon te verliezen. Wanhopig zocht ik naar hulp. Een dokter is ook maar een mens al denken veel mensen, dat je jezelf wel kan genezen.(“je bent toch arts nietwaar”).

Via het internet kwam Het Rughuis op mijn pad. Het concept sprak me wel aan. Begeleiding door een fysiotherapeut, een psycholoog en psycholoog psychosomatiek. Het betekende niet alleen fysieke, maar ook mentale hulp en een combinatie van beiden. Ik werd er bijna vrolijk van.

Na de intake bleef ik toch, misschien ook door mijn achtergrond als arts, wat sceptisch. Ik zou aan de andere zijde van het ‘bureau” moeten plaatsnemen en mij moeten overgeven aan 3 jonge mensen, die wel zouden weten hoe ik met deze vreselijke pijn moest omgaan, maar niet de pijn konden wegnemen ja ja? Het kon toch niet waar zijn, dat zij wel konden bereiken, wat al die collegae medici niet gelukt was.

Het was ook wel erg lang 5 maanden 3 keer per week. En zo dreunde het voort in mijn hoofd. Maar toch, Ik durfde geen papiertje meer van de grond te rapen en een fiets was een monsterlijk apparaat geworden.. Maar ik zocht weer kwaliteit van leven. En zo gaf ik mij over en kwam bij 3 behandelaars, 2 dames en een heer. Rosanne de psychologe, Vera de psychosomatiek en Milan de fysiotherapeut.

Al snel kreeg ik in de gaten, dat ik de medische terminologie als  L4,L5 en S2 uit mijn hoofd moest zetten. De spieren die zo slap waren als karton, moesten sterker worden. Milan ging geduldig met mij aan de slag met geheimzinnige rompapparatuur, gewichten, en de foam (bij mij bekend als een autowasmiddel, maar niet als massage rol).

En dan die fiets, de eerste keer stapte ik er moedig op voor een trapactie van 3 minuten. Ik wist niet of ik nu trots moest zijn op mezelf. Zeker niet toen ik een oudere heer naast mij langer dan 20 minuten in een straf tempo de trappers zag ronddraaien. Dat zou mij nooit lukken!!!

Vera vond van wel. En dan was het goed. Zij probeerde mij over de angst van het bewegen heen te praten. Zij lag naast mij, op haar eigen matje de ontspanning en ademhalingstechnieken bij te brengen. De rug recht houden en rustig doorademen ondanks de pijn. Zij besprak ook doelstellingen met mij. Wat wilde ik bereiken? Tja? Van Rosanne mocht ik wel denken, maar niet piekeren. ”Heeft geen zin”. Stap uit de vicieuze cirkel. Somberen over de toekomst is nutteloos... Geniet van de kleine dingen nu” 

Ik moest mijn hoofd leeg maken. Als momentum werd door haar bv het tandenpoetsen genoemd. "Denk dan even niets" Ik deed mijn uiterste best, tot ik helaas kiespijn kreeg en naar de tandarts moest. Ook deze tegenslagen begon ik te accepteren.

Door de oefeningen met mijn vriend Milan ging mijn spierkracht met de dag vooruit. Met al zijn geduld had hij mij zover gebracht. Ik liep en bewoog weer en nog met plezier ook. Op de fiets trapte ik zo een half uur en 10 km weg met zware versnelling. Misschien beter dan eerder genoemde collega oudere heer…

Het hele parcours gedurende 20 weken was soms zwaar geweest, met kuilen in de weg, vals plat, diepe dalen en hoge bergen, maar ik had mijn Ventoux bereikt. Al mijn doelstellingen besproken met Vera werden gehaald. Ik ging zelfs naar Noorwegen op vakantie.

Mijn hoofd werd rustig door Rosanne. De pijn is er nog wel, maar minder heftig en ik kan er beter mee omgaan. Nodig had ik begrip, steun, vriendelijkheid, vertrouwen en rust. Ik kreeg het. Hopelijk blijft deze sfeer in Het Rughuis bestaan, voor al die cliënten, die na mij, in hun wanhoop zullen aankloppen.

Het hele Rughuis van de baliemedewerksters tot alle hulpverleners op de vloer straalde die warmte uit. De tijd vloog voorbij. Maar mijn grote dank gaat toch vooral uit naar de 3 kanjers, die van een angsthaas en soms een wat sombere oude heer, weer een opgewekte Jos hebben gemaakt. Ik zal deze mensenmensen missen.

Nu moet ik alleen verder Als ik dan maar niet weer van het padje raak. En daarmee benoem ik gelijk de valkuil en het nadeel van Het Rughuis. Er komt namelijk helaas een einde aan hun begeleiding en ”Het Rughuis op mijn Pad”

Warme groet,

Jos Chantrel

Doris Schröteler

Die Zeit im “Het Rughuis” war für mich eine wichtige Erfahrung und ich bin sehr dankbar für die kompetente und einfühlsame Begleitung, die Sie, liebe Saskia, Rianne und Roy, geleistet haben.

Ich bin sehr froh darüber, daß ich nun weiß, wie ich auch in Zukunft meine Beschwerden besser bewältigen kann. Ich wünsche Ihnen für Ihre weitere Arbeit noch viele gute Erfolge und wünsche Ihnen auch persönlich alles Gute. 

Ihre Doris Schröteler

----------------

Nederlands (vertaling):
De tijd in "Het Rughuis" was voor mij een belangrijke periode en ik ben erg dankbaar voor de deskundige en meelevende begeleiding, van de lieve Saskia, Rianne en Roy.

Ik ben ook erg blij dat ik weet hoe ik in de toekomst mijn klachten beter in de gaten, en in de hand kan houden. Ik wens u voor uw toekomstige werk veel succesvolle resultaten en ook wens ik u persoonlijk al het beste.

Doris Schröteler

Carla Heijmans

"Voor alle mensen die al lange tijd last hebben van hun rug of nek, heb ik een aanrader: Ga naar het Rughuis. Ik heb zelf het traject gevolgd en ben er een stuk sterker door geworden, niet alleen lichamelijk maar zeker ook geestelijk. Ik slik geen pijnmedicatie meer en hoef niet meer naar de pijnpoli! Ik kan u niet genoeg vertellen hoe gelukkig ik hier mee ben. Ze geven je ook goede handvatten waar je mee verder kunt, dit werkt perfect. Hartelijk dank allemaal en ga vooral zo door!"

Lees meer ervaringen

Meer informatie over Het Rughuis en het programma?

Wenst u meer informatie over Het Rughuis en haar programma? Dat is mogelijk.

U kunt zich inschrijven voor een vrijblijvend informatiegesprek op een vestiging bij u in de buurt.

Plan een gratis infogesprek

Informatie voor de verwijzers

Bekijk hier onze informatie film

Meer informatie? 088 000 16 00