Ongeveer tien procent van de pijnpatiënten kampt met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Ook bij patiënten met langdurige wervelkolom gerelateerde pijnklachten lijkt PTSS met enige regelmaat voor te komen.
Uit een recent onderzoek van Nieves Arias Suáres en collega’s blijkt dat EMDR, als toevoeging op een behandelprogramma dat bestaat uit een op elkaar afgestemde combinatie van fysieke en psychosociale behandelmethoden, van meerwaarde kan zijn voor chronische pijnpatiënten met een PTSS.
Meer angst en stress. Een sterk verslechterde stemming. Verergerde of hernieuwde lichamelijke klachten. Fysieke en sociale beperkingen. De impact van de COVID-19 crisis op de gezondheid van mensen met psychosomatische problemen en klachten is zeer groot, zo blijkt uit een onderzoek gehouden onder 1.159 cliënten van de ambulante gespecialiseerde GGZ-instellingen Het Rughuis en PHI (Premium Healthcare Interventions).
Zelfs cliënten die hun behandeling succesvol hebben afgesloten geven aan nauwelijks met de huidige COVID-19 situatie om te kunnen gaan. Bij ongeveer de helft van de ondervraagden zou op basis van de gerapporteerde symptomen de diagnose PTSS (posttraumatische stress-stoornis) gesteld kunnen worden.
Lees meerIn Nederland lijden meer dan 2 miljoen mensen aan chronische pijn. Een fors aantal en daarmee ook een flink maatschappelijk probleem. Onderzoek is dan ook essentieel. Brigitte Brouwers en collega’s publiceerden in het tijdschrift Regional Anesthesia & Pain Medicine (maart 2020) een boeiend artikel over de Dutch DataPain study (DDPS) waarin de bio-psycho-sociale basiswaarden van 11.214 chronische pijnpatiënten zijn beschreven. Uit de studie komt naar voren dat bij 49% van de onderzoekspopulatie de mentale gezondheid onder de Nederlandse norm is. De conclusie luidt dan ook dat dat pijnmanagement uitgevoerd dient te worden binnen een geïntegreerd multidisciplinaire zorgbenadering. Het Rughuis vergeleek de DDPS-resultaten met de eigen data en onderschrijft deze conclusie. De onderzoeksresultaten valideren de psychotherapeutische, individuele, intensieve, begrensde en interdisciplinaire aanpak die Het Rughuis sinds 2012 met succes hanteert.
Lees meerVorige week zijn Pijn Alliantie Nederland en EFIC een 'on the move' campagne gestart om het bewustzijn van patiënten en professionals te vergroten over de impact die beweging en fysieke activiteit hebben op personen met chronisch pijn.
Lees meerEenVandaag heeft vandaag een onderzoek gepubliceerd dat gehouden werd onder 25.000 leden van het eigen opiniepanel. Daaruit kwam naar voren dat een meerderheid aangeeft één of meerdere psychische klachten te hebben gekregen door toedoen van de coronacrisis. De ondervraagde personen geven ook aan last te hebben van een gebrek aan contact, spontaniteit en zekerheid.
Lees meerAls fysiek en mentaal gezonde mensen het al lastig vinden om een flexibele, evenwichtige en optimistische kijk op de situatie rondom het COVID-19-virus te hebben, wat is de impact dan bij mensen die al bekend zijn met fysieke en/of mentale klachten? Om deze vraag te beantwoorden is een vragenlijstonderzoek gehouden onder 1159 cliënten van Het Rughuis en PHI. Beide organisaties zijn bekend om hun gespecialiseerde GGZ-behandelingen.
Lees meerHet Rughuis organiseerde een bijeenkomst op het behandelcentrum Rijnmond met de oefentherapeuten van Cesar-Mensendieck, die aangesloten zijn bij het landelijk netwerk Chronische Pijn.
Lees meerZo luidde het thema van het druk bezochte ‘People’s Business 2018’ evenement dat op 17 en 18 januari plaats vond. Verbinden, samenwerken, verdiepen en inspireren stonden centraal tijdens deze twee dagen.
Lees meerWenst u meer informatie over Het Rughuis en haar programma? Dat is mogelijk.
U kunt zich inschrijven voor een vrijblijvend informatiegesprek op een vestiging bij u in de buurt.
Plan een gratis infogesprek
Informatie voor de verwijzers
Bekijk hier onze informatie film
Meer informatie? 088 000 16 00