Hoge klachtenervaring voor chronische rugpijn patiënten

Hoge klachtenervaring voor chronische rugpijn patiënten

19-10-2015

Chronische rugklachten uiten zich niet alleen in lichamelijke klachten. Vaak spelen ook andere klachten een rol in het ontstaan of in stand houden van de rugklachten. Om hier meer inzicht in te krijgen heeft Het Rughuis onderzoek gedaan naar de gemiddelde klachtenervaring van de Rughuispopulatie.

Met de SCL 90 vragenlijst is de gemiddelde lichamelijke en psychische klachten ervaring in kaart gebracht. Concluderend kan worden gesteld, dat mensen met een chronische rugpijnstoornis op alle domeinen van de klachtenlijst bovengemiddeld tot hoog scoren ten opzichte van de ‘gezonde’ bevolking. In de onderstaande grafiek staat de gemiddelde klachtenervaring per domein weergegeven. De verschillende domeinen zijn Angst (ANG), Agorafobie (AGO), Depressie (DEP), Somatische klachten (SOM), Insufficiëntie van denken en handelen (IN), Wantrouwen en interpersoonlijke sensitiviteit (SEN), Hostiliteit (HOS) en Slaapproblemen (SLA).  

Het is dus niet alleen de fysieke (somatische) klacht die een rol speelt, maar er zijn ook klachten op het gebied van onder andere angst, slaapproblemen en stemming aanwezig die een rol kunnen spelen bij het in stand houden van de rugklachten. Het is dus belangrijk om in de behandeling van chronische rugpijn niet alleen maar naar fysieke (somatische) klachten te kijken, maar ook de klachten op andere domeinen aan te pakken om tot een goed resultaat te komen. Het Rughuis is een specialist op het gebied van de behandeling van chronische rugpijn en heeft een speciaal behandelprogramma ontworpen wat gericht is op een totaalaanpak van de rugpijn: De Rughuis Methode, een holistische aanpak!


Terug naar het overzicht