Onderzoeksrapport impact COVID-19

Onderzoeksrapport impact COVID-19

25-05-2020

Als fysiek en mentaal gezonde mensen het al lastig vinden om een flexibele, evenwichtige en optimistische kijk op de situatie rondom het COVID-19-virus te hebben, wat is de impact dan bij mensen die al bekend zijn met fysieke en/of mentale klachten? Om deze vraag te beantwoorden is een vragenlijstonderzoek gehouden onder 1159 cliënten van Het Rughuis en PHI. Beide organisaties zijn bekend om hun gespecialiseerde GGZ-behandelingen.

De resultaten laten zien dat de crisis rondom het COVID-19-virus ervoor heeft gezorgd dat de deelnemers aanmerkelijk meer angst en stress zijn gaan ervaren. De stemming is ook sterk verslechterd. Bijna alle deelnemers (97%) geven aan de huidige tijd niet of nauwelijks aan te kunnen. Bij de helft van alle deelnemers is sprake van een aan het COVID-19-virus gerelateerde PTSS. De verslechterde mentale gezondheid zorgt bij het merendeel van de deelnemers voor (hernieuwde) fysieke klachten.

Het is van belang dat we niet alleen vasthouden aan verstoorde functies van het lichaam als oorzaak van gezondheid en welzijn van mensen, maar dat we ook aandacht hebben voor psychosociale factoren. Dat heeft dit onderzoek zeer zeker duidelijk gemaakt.

 

Dr. Jeroen de Jong

Hoofd onderzoek en ontwikkeling PHI & Het Rughuis

Email: jeroen.dejong@yunify.nl


Terug naar het overzicht