Bekkenklachten

Bekkenklachten

01-04-2021

Ervaar je al langere tijd bekkenpijn en hebben deze klachten een grote impact op jouw leven? Dan biedt Het Rughuis je een intensieve behandeling met persoonlijke aandacht.

Bekkenpijn: niet alleen bij zwangerschap

Veel mensen denken dat bekkenklachten enkel bij zwangere vrouwen voorkomt. Niets is minder waar. Bekkenklachten komen weliswaar meer voor bij vrouwen, maar mannen kunnen net zo goed voor lange tijd last hebben van klachten van het bekken. 

Bekkenklachten vormen voor veel mensen een groot probleem in het dagelijks leven. De pijnklachten kunnen verergeren bij bepaalde activiteiten als opstaan, draaien in bed, (gaan) zitten, lopen of traplopen.

Meestal verdwijnt de bekkenpijn na gerichte adviezen en therapie (of in de eerste weken na de bevalling wanneer er sprake is van een zwangerschap).

Maar soms kan de pijn aanhouden. We spreken van chronische pijn als de bekkenklachten langer dan drie maanden aanwezig zijn.

Oorzaken van langdurige bekkenklachten

Mensen die langdurig last hebben van onbegrepen pijn in de bekkenregio, buik, geslachtsorganen en/of de bekkenbodem kunnen het chronisch bekkenpijnsyndroom (CPPS, Chronic Pelvic Pain Syndrome) ontwikkelen.

Vaak vindt men geen exacte oorzaak of verklaring voor deze klachten. Het is wel bekend dat het bekkengebied een goede samenwerking tussen de spiersystemen en orgaansystemen vereist. Deze systemen beïnvloeden elkaar, een pijnpunt (triggerpoint) kan bijvoorbeeld andere symptomen veroorzaken.

Zo kan een stoornis in de bekkenbodemspieren zorgen voor het minder goed functioneren van de blaas en darmen, wat kan leiden tot urineverlies of obstipatie. Op haar beurt kan een overactieve blaas leiden tot een verstoring van de bekkenbodem, wat zich uit in een te gespannen bekkenbodem.

Veel spieren in deze regio kunnen elkaar en de organen eromheen beïnvloeden, waardoor spierklachten kunnen leiden tot pijnlijke organen, prostaatproblemen of heftige menstruatiepijn.

Daarnaast is bekend dat ook psychische factoren een rol kunnen spelen bij het verergeren of instandhouden van chronische bekkenklachten. Emotionele problemen, (langdurige hoge mate van) stress of andere psychologische (lijdens)druk in het dagelijks leven kan zorgen voor onnodig veel spanning op de (bekkenbodem)spieren, wat op langere termijn negatieve consequenties kan hebben.

Wanneer spreken we over bekkenklachten

Het bekken ligt tussen de lage rug, de navellijn, de onderkant van de bilnaad en het schaambeen. Het bekken vormt een centraal punt in ons lichaam: het is zeer belangrijk voor de stabiliteit van het lichaam, maar vormt ook de ruimte waarin organen worden beschermd. Het bekken vormt hierin een ring, welke bestaat uit botten, gewrichten, banden en spieren.

Klachten in deze regio kunnen enorm verschillen, net als hun oorzaak. Het is daarom belangrijk onderscheid te maken tussen klachten veroorzaakt vanuit het heupgewricht, de lage rug, of daadwerkelijk het bekken.

Symptomen van typische bekkenklachten laten zich beschrijven als pijnklachten rondom de benige bekkenstructuren, zoals het schaambeen, het stuitje, de zitbeenknobbels of het SI-gewricht (twee kuiltjes boven uw billen).

Naast pijnlijke botten kan men ook last hebben van pijnlijke of zwakke spieren rondom het bekken, bijvoorbeeld de bilspieren, heupspieren of bekkenbodemspieren. Tevens kan er sprake zijn van een uitstralende (scherpe of zeurende) pijn naar de buik, de lies, de bil of (een van) beide benen.

Een verstoorde bekkenbodemfunctie kan leiden tot problemen bij plassen, ontlasten of vrijen. Naast botten en spieren, kunnen ook de aanwezige banden, ligamenten, kapsels of zenuwen voor klachten van het bekken zorgen.


Terug naar het overzicht