Hoge rugklachten

Hoge rugklachten

01-04-2021

Ervaar je al langere tijd hoge rugpijn en hebben deze klachten een grote impact op je leven? Dan biedt Het Rughuis je een intensieve behandeling met persoonlijke aandacht.

Hoe herken je hoge rugpijn?

De meeste mensen in Nederland krijgen eens in hun leven last van rugklachten. Vaak gaat dit om lage rugklachten. Echter, er zijn ook veel mensen die last hebben van de hoge rug.

Hoge rugpijn uit zich vaak op verschillende manieren. Zo zijn er mensen die klagen over een hele scherpe, stekende pijn op specifieke plaats, terwijl anderen meer last hebben van stijfheid van de thoracale wervelkolom.

De meeste mensen die klachten hebben aan de hoge rug klagen over pijn laag in de nek, tussen de schouderbladen, of in de ribbenkast. Hierdoor kunnen draai- en strekbeweging van de rug moeilijker gaan.

 

Acute vs. chronische hoge rugpijn

Soms is de pijn constant aanwezig, maar het kan ook zo zijn dat deze alleen bij bepaalde activiteiten optreedt. Activiteiten die hier voor kunnen zorgen zijn bijvoorbeeld langdurig bureauwerk of het tillen van zware voorwerpen. Net zoals bij lage rugpijn kan de hoge rugpijn uitstralen naar andere gebieden, meestal in de richting van de borst, nek of armen.

Meestal gaan de hoge rugklachten als gevolg van acute overbelasting vanzelf over. Helaas komt het ook voor dat de klachten niet over gaan en dat u chronische hoge rugklachten ontwikkelt. Chronische hoge rugklachten hebben een grote impact op uw dagelijks leven, bijvoorbeeld op uw sociale activiteiten en op het uitvoeren van uw werk.

Oorzaken van een hoge rugpijn

Een kenmerk van de hoge rugpijn is dat het in de meeste gevallen geleidelijk ontstaat. Zowel in ernst als in frequentie nemen de rugklachten langzaam toe.

Vaak kan de oorzaak van dergelijke klachten gevonden worden in bewegingsproblemen van de wervelkolom zelf, de verschillende gewrichten in deze regio functioneren bijvoorbeeld niet optimaal. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van:

  • een langdurige verkeerde werkhouding
  • veel herhaaldelijke en eenzijdige bewegingen
  • of het veelvuldig boven het hoofd werken.

Ook spelen factoren als stress een rol in het ontstaan en in stand houden van de klachten van de bovenrug. Het komt vaak neer op een vorm van chronische (lichamelijke of geestelijke) overbelasting, waarop spieren en gewrichten met pijnklachten reageren.

Er kan ook sprake zijn van een acute overbelasting, maar dit komt minder vaak voor. Vertillen of het maken van een verkeerde beweging zijn hier voorbeelden van.

Wat verstaan we onder de hoge rug

De hoge rug wordt ook wel de borstwervelkolom of thoracale wervelkolom genoemd. Het thoracale gedeelte van de wervelkolom kenmerkt zicht door twaalf wervels (welke zijn genummerd van T1 tot en met T12) en de aanwezigheid van de ribben. De ribben zitten weer vast aan het borstbeen. Door de bouw van de thoracale wervelkolom en door de aanwezigheid van de ribben en het borstbeen is er relatief weinig beweging mogelijk in dit gedeelte van de wervelkolom in vergelijking tot bijvoorbeeld de lage rug en de nek. Een belangrijke functie van dit gedeelte van de wervelkolom is het goed laten functioneren van de longen en het beschermen van cruciale organen zoals het hart.

Naast de wervels, het borstbeen en de ribben, bestaat de thoracale wervelkolom uit vele andere structuren, waaronder tussenwervelschijven, spieren, banden en zenuwen. Al deze anatomische structuren kunnen aangedaan zijn als gevolg van specifieke (denk hierbij aan een breuk, reuma, of botkanker) of, wat veelal het geval is, aspecifieke aandoeningen. Specifieke en aspecifieke aandoeningen kunnen zich op verschillende manieren presenteren en zo leiden tot een diversiteit aan hoge rugpijnen.


Terug naar het overzicht