Nekklachten

Nekklachten

01-04-2021

Ervaar je al minstens 3-6 maanden pijn aan jouw nek? En hebben deze klachten een grote impact op je leven? Dan biedt Het Rughuis je een intensieve behandeling die je helpt om deze klachten te overwinnen.

 

Oorzaken

Nekklachten kunnen langzaam zijn ontstaan of ineens, bijvoorbeeld een trauma of een verkeerde  beweging. Hoewel er verschillende oorzaken voor de klachten bekend zijn, ligt het onderliggende probleem vaak in een verstoring van de balans tussen belasting en belastbaarheid.

Er blijft veel onduidelijk over de exacte oorzaak van de meest voorkomende nekklachten. Daarom valt een groot deel van de nekklachten onder de noemer aspecifieke nekklachten.

Lang niet iedereen ontwikkelt langdurige nekklachten, maar wanneer de klachten langer dan drie maanden aanwezig zijn spreken we van chronische nek- of chronische pijnklachten.

 

Welke behandeling?

De meest voorkomende behandeling van nekklachten zijn massage, mobilisaties, manipulaties, acupunctuur of zenuwblokkades.

Anderen richten zich op een actieve behandeling, bijvoorbeeld door gerichte oefentherapie. Er is maar weinig wetenschappelijk bewijs voor effectieve (fysiotherapeutische) verrichtingen bij de behandeling van chronische nekklachten.

 

Als niks helpt / Je blijft pijn houden: wat nu?

Wanneer behandelingen geen of slechts een kortdurend effect hebben en de pijn blijft aanhouden, dan heeft dit niet alleen lichamelijke gevolgen, maar ook invloed op je gemoedstoestand. Emoties gaan een rol spelen: de een raakt gefrustreerd, de ander neerslachtig of gaat steeds maar over grenzen heen.

Mensen worden ook beperkt in hun dagelijkse activiteiten en ondervinden participatieproblemen in de maatschappij. Veelgehoorde voorbeelden zijn bijvoorbeeld:

  • Fietsen of autorijden gaat moeilijker
  • (Computer)werk is lastiger en kan minder lang worden uitgevoerd
  • Vaker thuisblijven of dingen afzeggen door de nekklachten

Het Rughuis heeft een integrale en interdisciplinaire behandelmethode ontwikkeld voor langdurige nekklachten. We brengen samen met jou in kaart welke fysieke en psychische factoren er een rol spelen bij het in stand houden van de pijn. We gaan voor de totaalaanpak, en kijken verder dan alleen de aanwezige nekklachten.


Terug naar het overzicht