Nieuws van Het Rughuis

Risico op COVID-19-gerelateerde posttraumatische stress bij GGZ-cliënten

10-11-2020 - Het Rughuis

Onderzoek naar impact COVID-19 crisis op mensen met psychosomatische problemen en klachten

Meer angst en stress. Een sterk verslechterde stemming. Verergerde of hernieuwde lichamelijke klachten. Fysieke en sociale beperkingen. De impact van de COVID-19 crisis op de gezondheid van mensen met psychosomatische problemen en klachten is zeer groot, zo blijkt uit een onderzoek gehouden onder 1.159 cliënten van de ambulante gespecialiseerde GGZ-instellingen Het Rughuis en PHI (Premium Healthcare Interventions).

Zelfs cliënten die hun behandeling succesvol hebben afgesloten geven aan nauwelijks met de huidige COVID-19 situatie om te kunnen gaan. Bij ongeveer de helft van de ondervraagden zou op basis van de gerapporteerde symptomen de diagnose PTSS (posttraumatische stress-stoornis) gesteld kunnen worden.

Lees meer

Chronisch pijn behoeft een geïntegreerde multidisciplinaire zorgbenadering

30-10-2020 - Het Rughuis

In Nederland lijden meer dan 2 miljoen mensen aan chronische pijn. Een fors aantal en daarmee ook een flink maatschappelijk probleem. Onderzoek is dan ook essentieel. Brigitte Brouwers en collega’s publiceerden in het tijdschrift Regional Anesthesia & Pain Medicine (maart 2020) een boeiend artikel over de Dutch DataPain study (DDPS) waarin de bio-psycho-sociale basiswaarden van 11.214 chronische pijnpatiënten zijn beschreven. Uit de studie komt naar voren dat bij 49% van de onderzoekspopulatie de mentale gezondheid onder de Nederlandse norm is. De conclusie luidt dan ook dat dat pijnmanagement uitgevoerd dient te worden binnen een geïntegreerd multidisciplinaire zorgbenadering. Het Rughuis vergeleek de DDPS-resultaten met de eigen data en onderschrijft deze conclusie. De onderzoeksresultaten valideren de psychotherapeutische, individuele, intensieve, begrensde en interdisciplinaire aanpak die Het Rughuis sinds 2012 met succes hanteert.

Lees meer

De impact van beweging en fysieke activiteit op chronische pijn

08-10-2020 - Het Rughuis

Vorige week zijn Pijn Alliantie Nederland en EFIC een 'on the move' campagne gestart om het bewustzijn van patiënten en professionals te vergroten over de impact die beweging en fysieke activiteit hebben op personen met chronisch pijn.

Lees meer

Meerderheid heeft psychische klachten door coronacrisis

08-09-2020 - Het Rughuis

EenVandaag heeft vandaag een onderzoek gepubliceerd dat gehouden werd onder 25.000 leden van het eigen opiniepanel. Daaruit kwam naar voren dat een meerderheid aangeeft één of meerdere psychische klachten te hebben gekregen door toedoen van de coronacrisis. De ondervraagde personen geven ook aan last te hebben van een gebrek aan contact, spontaniteit en zekerheid.

Lees meer

Onderzoeksrapport impact COVID-19

25-05-2020 - Het Rughuis

Als fysiek en mentaal gezonde mensen het al lastig vinden om een flexibele, evenwichtige en optimistische kijk op de situatie rondom het COVID-19-virus te hebben, wat is de impact dan bij mensen die al bekend zijn met fysieke en/of mentale klachten? Om deze vraag te beantwoorden is een vragenlijstonderzoek gehouden onder 1159 cliënten van Het Rughuis en PHI. Beide organisaties zijn bekend om hun gespecialiseerde GGZ-behandelingen.

Lees meer

Leerzame bijeenkomst Vereniging Cesar-Mensendieck

06-03-2018 - Het Rughuis

Het Rughuis organiseerde een bijeenkomst op het behandelcentrum Rijnmond met de oefentherapeuten van Cesar-Mensendieck​, die aangesloten zijn bij het landelijk netwerk Chronische Pijn.​

Lees meer

Next Economy Metropool

02-02-2018 - Het Rughuis

Zo luidde het thema van het druk bezochte ‘People’s Business 2018’ evenement dat op 17 en 18 januari plaats vond. Verbinden, samenwerken, verdiepen en inspireren stonden centraal tijdens deze twee dagen.

Lees meer

Het Rughuis blijft vernieuwen

02-01-2017 - Het Rughuis

Al enige tijd maakt Het Rughuis met veel succes gebruik van de gespecialiseerde meet- en trainingsapparatuur van het David Spine concept. Met deze apparatuur worden de beweeglijkheid en kracht van de wervelkolom nauwkeurig gemeten en effectief getraind! Het David Spine Concept vormt een belangrijke schakel binnen het programma van Het Rughuis.

Lees meer

Meer informatie over
Het Rughuis en het behandelprogramma?

We nemen graag de tijd voor je om je te informeren over ons behandelprogramma.

Dat kan tijdens een persoonlijk gesprek op een van onze vestigingen.

Plan een gratis infogesprek

Verwijsformulier

Bekijk hier onze informatie film

Meer informatie? 088 000 16 00