Bekkenklachten

Wanneer gesproken wordt over bekkenklachten, denken veel mensen vaak aan een klacht die enkel bij zwangere vrouwen voorkomt. Niets is minder waar. Bekkenklachten komen weliswaar meer voor bij vrouwen, maar mannen kunnen net zo goed langdurig last hebben van klachten van het bekken. 

Ongeacht de diagnose, vormen bekkenklachten voor veel mensen een groot probleem in het dagelijks leven. De pijnklachten kunnen verergeren bij bepaalde activiteiten als opstaan, draaien in bed, (gaan) zitten, lopen of traplopen. Als gevolg van de pijn en problemen bij dergelijke activiteiten wordt men beperkt in het dagelijks functioneren. Al met al kunnen klachten van het bekken een grote invaliderende invloed hebben op algeheel sociaal maatschappelijk functioneren en uiteindelijk de kwaliteit van leven van een individu.

In de meeste gevallen verdwijnt de bekkenpijn na gerichte adviezen en therapie (of in de eerste weken na de bevalling wanneer er sprake is van een zwangerschap). Soms echter, kunnen de pijnklachten aanhouden en worden de klachten chronisch. Men spreekt van chronische bekkenklachten als de klachten langer dan drie maanden aanwezig zijn.     

Chronische bekkenklachten vormen een complexe aandoening, welke om deze reden een multidisciplinaire zorg behoeft. In een multi- of interdisciplinaire behandeling leveren meerdere zorgprofessionals vanuit hun eigen expertise en deskundigheid een bijdrage aan het herstel van de klacht.

Het Rughuis heeft een speciale interdisciplinaire behandeling ontwikkeld voor mensen met chronische bekkenklachten. Deze Rughuis Methode richt zich op het omgaan met bekkenklachten en het terugvinden van de balans tussen belasting en belastbaarheid. Ook vormen het optimaliseren van de algemene en lokale fysieke belastbaarheid een belangrijk deel van de behandeling. Met een verandering van leefstijl, goede adviezen, en gerichte therapie is veel resultaat te behalen.

 Lees meer over de Rughuis Methode

Intensieve behandeling bekkenklachten

Oorzaken van chronische bekkenklachten

Mensen die langdurig last hebben van onbegrepen pijn in de bekkenregio, buik, geslachtsorganen en/of de bekkenbodem kunnen het chronisch bekkenpijnsyndroom (CPPS, Chronic Pelvic Pain Syndrome) ontwikkelen. Het wordt gedefinieerd als ‘een complex van pijnklachten in het bekkenbodem gebied’. Vaak vindt men geen exacte oorzaak of verklaring voor deze klachten. Het is wel bekend dat het bekkengebied een goede samenwerking tussen de spiersystemen en orgaansystemen vereist. Deze systemen beïnvloeden elkaar, een pijnpunt (triggerpoint) kan bijvoorbeeld andere symptomen inleiden. Zo kan een stoornis in de bekkenbodemspieren zorgen voor het minder goed functioneren van de blaas en darmen, wat kan leiden tot urineverlies of obstipatie. Op haar beurt kan een overactieve blaas leiden tot een verstoring van de bekkenbodem, wat zich uit in een te gespannen bekkenbodem. Veel spieren in deze regio kunnen elkaar en de organen eromheen beïnvloeden, waardoor spierklachten kunnen leiden tot pijnlijke organen, prostaatproblemen of heftige menstruatiepijn.

Echter, de oorzaak van chronische bekkenklachten kan ook op mentaal gebied worden gezocht. Emotionele problemen, stress of andere psychologische druk in het dagelijks leven kan zorgen voor onnodig veel spanning op de (bekkenbodem)spieren, wat op langere termijn negatieve consequenties kan hebben. Grote druk of stress kunnen de klachten verergeren of in stand houden.

Het bekken

Het bekken vormt een complexe regio, welke wordt begrensd tussen de lage rug, de navellijn, de onderkant van de bilnaad en het schaambeen. Het bekken vormt een centraal punt in ons lichaam: het is zeer belangrijk voor de stabiliteit van het lichaam, maar vormt ook de ruimte waarin organen worden beschermd. Het bekken vormt hierin een ring, welke bestaat uit botten, gewrichten, banden en spieren.

Er is een grote diversiteit aan klachten in deze regio. De oorsprong van deze klachten kan verschillen. Het is daarom belangrijk onderscheid te maken tussen klachten veroorzaakt vanuit het heupgewricht, de lage rug, of daadwerkelijk het bekken. Symptomen van typische bekkenklachten laten zich beschrijven als pijnklachten rondom de benige bekkenstructuren, zoals het schaambeen, het stuitje, de zitbeenknobbels of het SI gewricht (twee kuiltjes boven uw billen). Naast pijnlijke botten kan men ook last hebben van pijnlijke of zwakke spieren rondom het bekken, bijvoorbeeld de bilspieren, heupspieren of bekkenbodemspieren. Tevens kan er sprake zijn van een uitstralende (scherpe of zeurende) pijn naar de buik, de lies, de bil of (een van) beide benen. Een verstoorde bekkenbodemfunctie kan leiden tot problemen bij plassen, ontlasten of vrijen. Naast botten en spieren, kunnen ook de aanwezige banden, ligamenten, kapsels of zenuwen voor klachten van het bekken zorgen.   

Meer informatie over Het Rughuis en het programma?

Wenst u meer informatie over Het Rughuis en haar programma? Dat is mogelijk.

U kunt zich inschrijven voor een vrijblijvend informatiegesprek op een vestiging bij u in de buurt.

Plan een gratis infogesprek

Informatie voor de verwijzers

Bekijk hier onze informatie film

Meer informatie? 088 000 16 00