Hoge rugklachten

De meeste mensen in Nederland krijgen eens in hun leven last van rugklachten. Vaak betreft dit lage rugklachten. Echter, er zijn ook veel mensen die last hebben van de hoge rug. 

Hoge rugpijn uit zich vaak op verschillende manieren. Zo zijn er mensen die klagen over een hele scherpe, stekende pijn op specifieke plaats, terwijl anderen meer last hebben van stijfheid van de thoracale wervelkolom. De meeste mensen die klachten hebben aan de hoge rug klagen over pijn laag in de nek, tussen de schouderbladen, of in de ribbenkast. Hierdoor kunnen draai- en strekbeweging van de rug moeilijker gaan.

Soms is de pijn constant aanwezig, maar het kan ook zo zijn dat deze alleen bij bepaalde activiteiten optreedt. Activiteiten die hier voor kunnen zorgen zijn bijvoorbeeld langdurig bureauwerk of het tillen van zware voorwerpen. Net zoals bij lage rugpijn kan de hoge rugpijn uitstralen naar andere gebieden, meestal in de richting van de borst, nek of armen.

Meestal gaan de hoge rugklachten als gevolg van acute overbelasting vanzelf over. Helaas komt het ook voor dat de klachten niet over gaan en dat u chronische hoge rugklachten ontwikkelt. Chronische hoge rugklachten hebben een grote impact op uw dagelijks leven, bijvoorbeeld op uw sociale activiteiten en op het uitvoeren van uw werk.

Het Rughuis heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van chronische hoge rugklachten. In een unieke, op maat gesneden behandelmethode wordt gedurende 19 weken samen met u gewerkt aan het optimaliseren van uw hoge rugklachten.

 Lees meer over de Rughuis Methode

Oorzaken van een hoge rugpijn

Een kenmerk van de hoge rugpijn is dat het in de meeste gevallen geleidelijk ontstaat. Zowel in ernst als in frequentie nemen de rugklachten langzaam toe. Vaak kan de oorzaak van dergelijke klachten gevonden worden in bewegingsproblemen van de wervelkolom zelf, de verschillende gewrichten in deze regio functioneren bijvoorbeeld niet optimaal. Dit kan het gevolg zijn van een langdurige verkeerde werkhouding, veel herhaaldelijke en eenzijdige bewegingen, of het veelvuldig boven het hoofd werken.

Ook spelen psychosociale factoren als stress een rol in het ontstaan en in stand houden van de klachten van de bovenrug. Het komt vaak neer op een vorm van chronische (lichamelijke of geestelijke) overbelasting, waarop spieren en gewrichten met pijnklachten reageren. Er kan ook sprake zijn van een acute overbelasting, maar dit komt minder vaak voor. Vertillen of het maken van een verkeerde beweging zijn hier voorbeelden van.

De hoge rug

De hoge rug wordt ook wel de borstwervelkolom of thoracale wervelkolom genoemd. Het thoracale gedeelte van de wervelkolom kenmerkt zicht door 12 wervels (welke zijn genummerd van T1 tot en met T12) en de aanwezigheid van de ribben. De ribben zitten weer vast aan het borstbeen. Door de bouw van de thoracale wervelkolom en door de aanwezigheid van de ribben en het borstbeen is er relatief weinig beweging mogelijk in dit gedeelte van de wervelkolom in vergelijking tot bijvoorbeeld de lage rug en de nek. Een belangrijke functie van dit gedeelte van de wervelkolom is het goed laten functioneren van de longen en het beschermen van cruciale organen zoals het hart.

Naast de wervels, het borstbeen en de ribben, bestaat de thoracale wervelkolom uit vele andere structuren, waaronder tussenwervelschijven, spieren, banden en zenuwen. Al deze anatomische structuren kunnen aangedaan zijn als gevolg van specifieke (denk hierbij aan een breuk, reuma, of botkanker) of, wat veelal het geval is, aspecifieke aandoeningen. Specifieke en aspecifieke aandoeningen kunnen zich op verschillende manieren presenteren en zo leiden tot een diversiteit aan hoge rugpijnen.

Meer informatie over Het Rughuis en het programma?

Wenst u meer informatie over Het Rughuis en haar programma? Dat is mogelijk.

U kunt zich inschrijven voor een vrijblijvende informatie avond die iedere week in een van onze vestigingen plaatsvindt of u kunt naar een van onze inloop gelegenheden komen.

Bezoek onze informatie avond

Informatie voor de verwijzers

Bekijk hier onze informatie film

Meer informatie? 088 000 16 00